- oktober 11 2023
- Ralph
Biologisch afbreekbare custom-made zolen: Een 3D-print experiment
Custom-made zolen zijn dagelijkse kost voor podotherapeuten, registerpodologen en orthopedisch schoenmakers, ze helpen cliënten comfortabel te lopen en bieden ondersteuning waar nodig. Maar wat als we deze konden maken op een manier die onze planeet niet extra belast? Daarvoor experimenteert FootPrint3D met het 3D printen van steunzolen met biologisch afbreekbaar filament!
Het experiment
Het idee is simpel: vervang traditionele productiemethoden door te gaan 3D-printen met een biologisch afbreekbare variant filament en ga aan de slag. Maar zoals met veel nieuwe technologieën, is de overstap niet zo eenvoudig als het klinkt.
Uitdagingen en problemen
Printsnelheid: Biologisch afbreekbaar filament, kan behoorlijk stroperig zijn. Dit betekent dat de printkop trager moet bewegen, waardoor de productietijd van de steunzolen toeneemt.
Ook merkte we al snel dat de standaardinstellingen niet ideaal waren voor dit materiaal. De temperatuur, snelheid en laaghoogte moesten allemaal worden aangepast om een print te garanderen.
De voordelen
Ondanks de uitdagingen biedt biologisch afbreekbaar filament ook grote voordelen:
Milieuvriendelijk: De custom-made zolen kunnen na gebruik composteerbaar zijn, waardoor ze een veel kleinere ecologische voetafdruk hebben.
Oproep aan voetdeskundigen
FootPrint3D is benieuwd naar uw mening als professionals in de voetzorg. Zijn deze milieuvriendelijke voordelen groot genoeg om de huidige nadelen op de koop toe te nemen? Zelfs als je de zolen nog handmatig zou moeten bijwerken aan een slijpband? Zou een langere productietijd en mogelijk een iets kortere levensduur van de steunzolen acceptabel zijn als dit betekent dat we bijdragen aan een gezondere planeet?
Slot
De weg naar een duurzamere toekomst is zelden rechtlijnig, en dit experiment toont aan dat er uitdagingen zijn. Maar met samenwerking en voortdurende innovatie kunnen we wellicht een balans vinden die zowel onze voeten als onze planeet ten goede komt.
Heb je ervaringen, gedachten of suggesties over dit onderwerp? Neem contact met ons op via [email protected].
Laten we samenwerken aan een duurzamere toekomst!